Als Ik vleugels had
Cette page en français. This page in english.
Een kunstwerk op de lift aan de Marollen en het Poelaertplein zorgt voor ontmoeting tussen buurtbewoners
In samenwerking met de kunstenares Kaarina Kaikkonen. Download de persmededling
Inzamelingsactie: T-shirts -nu afgerond.
“Als Ik vleugels had”, is een van de drie kunstprojecten van Ifa laboratory en Arts Lab Brussels, voor gemeenschapsontwikkeling in de Marollen. Na gesprekken met buurtbewoners, kiezen Ifa laboratory en Kaarina Kaikkonen om het kunstwerk “If I had wings” boven aan de lift van de Marollen te plaatsen.
« De installatieplaats verbindt twee delen van de stad met verschillende sociale en historische aspecten. Dit tweede project van het programma “Buurtdialoog” heeft tot doel gesprekken op gang te brengen over het verleden, het heden en de toekomst van Marollen. Hoe kunnen we als individuen onze eigen situatie, samenleving en buurt beïnvloeden? Hoe zitten we vast met onze percepties van mensen en plaatsen? Doen we genoeg om onze ogen te openen en dingen te zien voor wat ze werkelijk zijn? » vraagt Johanna Suo, directeur van het ifa-laboratorium.
Brussel minister van Openbare Werken Pascal zal samen met schepen voor cultuur in Stad-Brussel Karine Lalieux op 17 april het kunstwerk inhuldigen in aanwezigheid van de kunstenares, en de ambassadeur van Finland in België Timo Ranta.
Kaarina Kaikkonen
Kaarina Kaikkonen studeerde in 1983 af aan de Academie voor Schone Kunsten van Helsinki en is een van de meest gerenommeerde Finse kunstenaars. Ze is internationaal erkend voor haar monumentale sculpturen en installaties. De galerie Forsblom in Finland vertegenwoordigt haar werk, dat over de hele wereld tentoongesteld wordt. Komende lente is haar werk onder andere te zien in het Museum voor Moderne Kunsten in Aalborg in Denemarken. In België stelt in Antwerpen, het kunstcollectief ANNA3, ook een installatie van de kunstenaar voor van 17 juni tot 23 september 2018.
Milieu is een van de belangrijkste thema’s in haar werk. De gerecycleerde materialen die ze gebruikt, staan voor vergankelijkheid en broosheid. Daaarnaast staan mens en identiteit centraal. Gerecycleerd materiaal zoals kleding, schoenen, wc-papier en verpakkingen getuigen van een menselijk verhaal en verwijzen naar hun gebruikers.
Foto’s van het vorige werk van Kaarina Kaikkonen : Shadow, Tampere 1999, My Outline, Uppsala Art Museum, 2017, Way, Helsinki cathedral, 2000.
Projectpartners
In samenwerking met de bewoners van de Marollenwijk, les ateliers des Tanneurs, la Cour du jeu de Balle, de lagere school Emile André, EODP Europees Observatorium voor Democratie en Vrede, Cultureel Centrum Breughel, Maisons des Jeunes le 88, Le Foyer des Jeunes, de bar « L’ascenseur », de Regie der gebouwen, « Le Marseillais du Jeu de Balle», de vzw « les Petits Riens » etc. (lopend)
Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Stad Brussel, de Franse Gemeenschapscommissie, het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux, de Ambassade van Finland in Brussel, VisitBrussels, STIB/MIVB, Brussels Mobiliteit, Helsinki Café.
| |||